torstai 23. heinäkuuta 2015

Zn, Cu, B7-vitamiini, rikkipitoinen metioniini

 


Olen kulkenut laput silmillä ja kuvitellut vakaasti, että kevyesti liikkuvan harrastehevosen ruokinnassa pärjätään riittävän tiheillä ruokintakerroilla, hyvälaatuisella ja riittävällä karkearehulla (laidunruoho/kuivaheinä), maltillisella (= hyvänmielen kourallinen) väkirehulla (kaura), kivennäislisällä ja suolakivellä. Porkkanoilla. Takaamalla vedensaanti kaikissa tilanteissa sekä puhtailla ruoka- ja vesiastioilla. Urheiluhevoset, siitostammat ja varsat sekä sairaat ja toipilaat sitten asia erikseen.
 


Mutta eihän se nyt ihan niin nykyisin mene. On laskuria, ruokintasuunnittelua, elopainon ja lihavuuskunnon määritystä, heinäanalyysiä sekä erilaisiin käyttötarkoituksiin suunniteltuja väki- ja lisärehuja purkkikaupalla. Myslejä, elektrolyyttejä, psyllium-kuorijauhetta, pellavajalosteita, chiaa, maitohappobakteereita, msm, Ceetä, nivelvalmisteita, kaviovalmisteita, ruusunmarjaa... Tarjontaa on ja se osaltaan luonee tarvetta.




Olen asetellut laput takaisin silmille, seurannut hevosen yleisolemusta, jaksamista, kavioita ja karvaa. Ja palannut ensimmäisen kappaleen perusolettamukseen.

Paitsi että nyt. Jiin karva on laidunkaudella mennyt ihan omituiseksi, ensin se pullautti komean karvanlähdön keskellä kesää ja nyt karva on pörröistä, sameaa ja vähän kirjavaa. Koska säännöllinen ja tuore madotus alla, emme lähteneet lantanäytettä ottamaan ja poissuljimme loiset. Tutkin vähän kirjallisuutta ja opiskelin lisää hevosen ruokintaa (tieto todella lisää sitä tuskaa), ja niin päädyin minäkin hivenainekaupoille. Tuoteselosteita tutkaillessa meinasi tulla tuskanhiki. Halusin tiettyjä lisiä, mutta en halunnut kaikkea muuta kivaa, mitä pussukat sisälsivät. Käytännössä halusin hivenainelisää ilman makrokivennäisiä.

Nyt sitten kokeillaan pientä sinkki-kupari kuuria (oikeassa suhteessa kuitekin, sinkki estää kuparin imeytymistä, huokaus tähän) yhdistettynä biotiiniin ja hippuseen metioniiniä. Talveksi mietin sitten vielä uudestaan mahdolliset lisätarpeet. Nivelsälää, pellavaa ja chiaa löytyy jo kaapista. On myös mielenkiintoista nähdä näkyykö tämä laidunkausi ja ruokintamuutokset tallinvaihdon yhteydessä myöhemmin esimerkiksi kavioissa.


Nyt moi, ja syömään omaa lounasta, jonka ravintosisältöä ei tietenkään ole tutkittu yhtään mitenkään. Oman lihavuuskunnon määrittämisestä nyt puhumattakaan :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti