torstai 2. heinäkuuta 2015

Rapsutellen

Jiillä on jo oma rapsutuskaveri, sen bestis Hilma. Tuikku oli aiemmin kertonut, että frendailun taso on jo yltänyt rapsutteluvaiheeseen, mutta vasta eilen pääsin todistamaan omin silmin. Siellä ne antaumuksella rapsuttelivat toisiaan. Piti ihan viivästyttää hepolaisen hakua laitumelta, ettei keskeytä hyvää rapsutushetkeä.

Hevoset rapsuttavat toisiaan hampaillaan pääosin selän ja sään alueelta eli kohdista, joihin eivät itse ylety. Paitsi puhtaanapitoa, niin rapsuttamisen on osoitettu rentouttavan hevosta ja lujittavan yhteenkuuluvuuden tunnetta. Tästä on kuulkaas olemassa ihan julkaistua tutkimusdataa; sydämen syke hidastui merkittävästi hevosilla  ja varsoilla, kun niitä rapsutettiin sään alueelta, ja kohosi takaisin kun rapsutus siirtyi ei-suositulle alueelle. Hevosten syke levätessä ennen rapsutusta oli samaa tasoa kuin silloin, kun tutkijat rapsuttivat niitä ei-suositulta alueelta. Sydämen syke hidastui siis vain tietyiltä alueilta rapsutettaessa.



Rapsutus on hevosen luontaista käyttäytymistä. Englanninkielinen termi tälle sosiaaliselle kanssakäymiselle on mutual grooming. Hevoset rapsuttavat lajitoveriaan vain rentoutuneena ja luottavaisina. Yleisintä rapsuttelu on arvoasteikoiltaan suht samalla tasolla olevien hevosten välillä.

http://www.maryannsimonds.com

Tietolähteet:
Hevostietokeskus
Animal Behaviour 1993; 46; 1191-1194
Luontoäidin hevoset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti