keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Lisäravinteet

Tilasin juuri Jiille uuden purkin kaupallista nivelvalmistetta. Saaterin kallista, mutta en tohtinut jättää tilaamatta ja antamatta. Kun Muorin jalka liikkuu tänäpäivänä niin reippaasti. Eilen esitteli sellaisia voimisteluliikkeitä vapaana juoksutuksessa, että katsoin parhaimmaksi kytkeä sen liinaan loppuajaksi.


Suhtaudun kaikkiin sun kautta annettaviin lisäravinteisiin kriittisesti. Kriittisesti ihan siksi, että en usko niistä olevan sitä hyötyä kuin toivomme. Suurin ongelma lienee imeytyminen ruoansulatuskanavasta ja vaikka saisimme ravinnetta imeytymään jonkin prosentin, niin mikä on sen vaikutus sinne niveleen asti. En siis käytä lisäravinteita itse (satunnaista C-vitamiiniporetta aamumehussa lukuunottamatta) ja vain hyvin harkitusti koirilleni tai hevoselleni.  Ja eri tuotteiden sattumanvaraista miksausta mukaan lukien erilaiset rohdosvalmisteet pidän suorastaan riskinä muun muassa maksalle. Homeopatiaan liitän lähinnä plasebovaikutuksen ja siihen en kyllä itse hevin rupeaisi.


Toki luen kaikki eteeni tulleet riippumattomat ja hyvintehdyt tutkimukset ja iloitsen suuresti, jos saan muuttaa mieltäni tässä asiassa. Lisäksi en myöskään väheksy käyttäjäkokemuksia, joita kuuntelen mielelläni. Mutta itse uskon vasta kun näen ja koen.


Harrasteagilitykoirilleni olen tarjonnut suht kohtuullisen ja monipuolisen ruokavalion lisäksi vain satunnaisia omega-3-rasvahappokuureja, joista on osoitettu pientä hyötyä kontrolloiduissa, kliinisissä tutkimuksissa. Sohvin polvivamman yhteydessä todettiin kuvien ja avauksen perusteella, että polvi oli hyvin siisti eikä minkäänsortin nivelrikkoa ollut havaittavissa. Manipulointi lisää kuitenkin merkittävästi nivlerikkomuutosten riskiä, joten Sohvi siirtyi syömään Synoquin EFA -valmistetta.


Sisältää glukosamiinihydrokloridia, kondroitiinissulfaattia, dexahan (lue omega-3-rasvahappoja), C-vitamiinia ja sinkkiä. Kohtuullinen hinta-laatusuhde, eli haluttuja tuotteita suht halutuissa määrin. Hintaa tulee pitkälti alle euro per vrk aloitusannoksella ja ylläpito tuosta vielä puolet. Hinta tosin tässä ei ollut ratkaiseva, mutta laskeskelin nyt senkin. Onneksi on snadit koirat.

Hevosten kanssa tilanne ei yhtään helpota:
"Tieteellisiä todisteita siitä, että suun kautta annettavat nivelvalmisteet vaikuttaisivat hevosella tehokkaasti, ei ole kuitenkaan saatu. Suun kautta annettavien valmisteiden tehoa heikentää ennen kaikkea se, että ne imeytyvät huonosti hevosen ruuansulatuskanavasta. Esim. kondroitiinisulfaatin imeytymismääräksi saatiin eräässä tutkimuksessa vain 22–30 %, vaikka annos oli 5–10-kertainen hevosten normaaliin annosmäärään nähden. Glukosamiinin imeytymismääräksi saatiin eräässä tutkimuksessa vain 6 %. Muilla eläinlajeilla, kuten koirilla ja rotilla, imeytymistä on tutkittu enemmän ja se on huomattavasti parempi kuin hevosilla. Vaikka ainesosat imeytyisivätkin ruuansulatuskanavasta, todisteita siitä, että ne kulkeutuisivat niveliin saakka, ei ole kuitenkaan saatu.
Suun kautta annettavien kaupallisten nivelvalmisteiden koostumuksessa ja laadussa on myös havaittu selvityksissä suurta vaihtelua. Vain pieni osa valmisteista vastasi koostumukseltaan sitä, mitä analyysitodistuksessa ilmoitettiin. Tästä johtuen suositeltavinta on käyttää eläinlääkäreiden suosittelemia valmisteita, joilla on havaittu käytännössä olevan jotakin tehoa." Lähde: Hevostietokeskus


Epäilyistäni huolimatta meillä on ollut käytössä Suppleazed Gold, jonka sisällöstä ja määristä pidän, hinnasta en niinkään. Sisältö vastaa melkein tuota koirien valmistetta, mutta tässä on lisäksi ripaus hyaluronihappoa, josta tosin tuo ripaus taitaa tehdä vaikutuksen vain tuoteselostetta lukevaan.



Olen syöttänyt SGtä nyt noin vuoden ylläpitoannoksella, kesällä pidin taukoa. Ihan suoranaista hyötyä en voi sanoa erottaneeni. Toisin kuin esimerkiksi Cartrophen-lihaspistoksista, joiden aikaansaannokset olivat suorastaan häkellyttäviä pessimisti ei pety -tyypistäkin. Sekoitan SG-jauheen biotiinilisän kanssa, niin maistuu paremmin, ja tukkakin pysyy kunnossa (muka). Niin, ja yksi näytepussukka chiaa on menossa, ei silminhavaittavaa vaikutusta, sitä syötetty pian pari kk.

Näillä siis mennään, ainakin toistaiseksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti