Eka kerta ohjasajoa takana. Kivaa puuhaa ja erityisesti vaihtelua liikutukseen. Hevosta saadaan työstettyä venymään eteen alas ja käyttämään selkäänsä ilman sitä perunasäkkiä selässä. Samalla näkee itse, miten hevonen liikkuu. Ohjasajaen voi helposti voimistella ja venytellä hevosta. Hevosta ohjataan paitsi niillä ohjilla, niin ääniavuilla ja sijoittumisella hevosen suhteen. Raippakin on yksi avuista, tosin ei nyt ollut meillä mukana sekottamassa pakkaa. Meinasin ihan muutenkin kompastella niihin pitkiin ohjiin...
Meillä tämä eka kerta oli ihan tutustumista lajiin. Alkuun kokeiltiin varusteita, selustinta ja sen renkaita sekä ohjia. Lainavarustuksella päästiin alkuun. Katsottiin eri tapoja pujottaa ohjat selustimeen ja kuolaimeen.
JuipenKati neuvoi, auttoi ja oli ensin ohjaksissa. Olin lukenut, että ensikertalaiselle ehdottomasti taluttaja matkaan. Ehkä puolikierrosta talutin, kun Kati pyysi siirtymään pois, kun häiritsin :D
Jiitä vähän jännitti alkuun, korvat pyörivät ja tamma mietti päänsä puhki, että mitäs nyt tapahtuu. Puski alkuun ympyrällä sisälle ja tarjosi vauhtia, kun ei ymmärtänyt. Mutta aika nopsasti hokasi, mistä oli kyse, rauhoittui, rentoutui ja pyöristyi. Oikeen päristeli, kun ei enää jännännyt.
Käyntiä työstivät, ympyröitä molempiin suuntiin, pysähdyksiä, peruutuksia ja kentällä pitkiä sivuja, kulmia ja kahdeksikkoa. Vajaa puoli tuntia tekivät töitä. Minäkin kokeilin loppuun ajotuntumaa. Jatkamme harjoituksia ja vähintään kerta viikkoon olisi tarkoitus mahduttaa ohjasajoa kalenteriin. Pidän ohjasajosta myös siksi, että siinä voin liikuttaa hevosta muutenkin kuin pelkästään pyöreällä uralla, mikä tekeekin siitä huomattavasti monipuolisempaa kuin juoksutus. Liikkuttaa hevosta kuin ratsastaisi, mutta ilman pohkeiden ja istunnan apuja.
Taitavammat täällä tallilla tekevät valjakkotyöskentelynä näitä tehtäviä. Vaikka haaveilenkin kärryjen laitamisesta perään, niin tdn Jiin kanssa työstämme tämän ohjastelun jatkossakin ihan jalan. Seuraava hevonen onkin jo ihan eri juttu ;)
Kiitos JuipenKatille!