keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Faktaa pöytään

Tänään koitti se kovasti stressaamani eläinlääkärin tarkki. Vaikka olisin mielummin pistänyt pään puskaan, mutta nyt oli aika katsoa totuutta silmiin. Tavoitteena on seurailla Jiin vointia säännöllisesti. Tänään pihaan siis kaarsi Talliklinikan auto röntgenineen. Ja keskityttiin jalkoihin. Juostiin ja juostiin. Suoraan ja ympyrällä. Kovalla alustalla ja pehmeällä.

Taivuteltiin kaikki jalat, alhaalta ja ylhäältä, ja joka välissä juostiin. Sivukorvalla kuuntelin ell lausuntoja kirjurille, ja kovasti ne muistuttivat vuodentakaisia. Keventää spontaanisti vej ravissa, käynti puhdas. Ja jälleen taivutuksilla ei käytänössä juuri mitään vaikutusta yhteenkään jalkaan. Tätä me kummasteltiin silloin vuosi sittenkin.

Mutta nyt sitten kurkattiin X-säteellä jalkojen sisään (mej). Oikea etujalka lähes priima, missään ei oikein mitään poikkeavaa. Sitten se meidän murheenkryyni, etuvasuri. Ja sieltä ne löydökset sitten tehtiin. Tosin aavistuksen erilaiset kuin mitä odotettiin. Etupolvinivel, vuohisnivel, ruununivel ja kavionivel, kaikki enemmän tai vähemmän ok! Ell mukaan jopa harvinaisen ok tuolla iällä ja kilometreillä, niin hyvältä kaikki pinnat näyttivät. Tästä syystä myöskään taivutukset eivät vaikuttaneet suuntaan eikä toiseen. Mutta se epätasaisuus löytyi ruunuluun päältä, ja tätä veikattiin nyt sitten epämukavuuden aiheuttajaksi liikkeessä. Sinänsä kiva saada varmistus, mutta kurjaa siinä mielessä, että tuota ei voi oikein millään täsmähoidoilla hoitaa. Vaihtoehtoja ei meillä ihan kamalan paljon ole. Leikkaushoidolla vastaavaa luunpinnalla olevaa rikkoa voitaisiin ehkä koittaa putsata, jos kyseessä olisi nuori kilpahevonen. Mutta eipä se meille oikein järkevää olisi. Jäljelle jäi kokeilla Cartrophen*-kuuria ja päivänkunnon mukaista liikutusta. Kaikkia puhtaita askellajeja saa jatkossa käyttää. Varsinaiseksi harrastehevoseksi tästä ei enää taida olla, mutta ehdaksi eläkeläisliikkujaksi kyllä. Tätä samaa veikkasi Leena K jo ostotarkastuksessa eli sinällään ei yllätyksiä, mutta saatiinhan nyt sitten tieto vaivanlaadusta.

Oli mielenkiintoista nähdä noiden röntgenien toiminta talliolosuhteissa, ja kuvat oli aivan mielettömän hyviä. Käytiin sekä sivu- että etukuvat kunnolla heti paikanpäällä läpi. En pystynyt edes kuvaamaan itse, vaikka lyijyliiveissämme ja Jii palikoiden päällä laitteet ympärillä surisemassa olisi ollut mielenkiintoista, mutta jänitin lopputulemaa niin paljon, että tuskin pystyin hengittämään. Oisvat antaneet mullekin sen päiväkännin.

Jii sai ekan hoitopistoksen ja pääsi hetkeksi karsinaan kuvauksen vuoksi annettua päiväkänniään selviämään. Virkosi aika pian ja jo rupesi kavereille ulos huutelemaan ja oveaan paukuttamaan, kunnes pääsi muiden luokse ulos. Nyt sitten elellään taas hetki kerrallaan, niin ko tähänkin asti. Toivottavasti vastaa cartropheniin suotuisasti, toivotaantoivotaan. Nyt heppa tyytyväisenä laumansa kanssa laitsalla ja Mammalla orastava päänsärky kaikesta pinnistelystä.

*) Cartrophen parantaa nivelrikkoisen nivelen toimintaa useilla eri mekanismeilla. Cartrophen parantaa synoviaalinesteen ja nivelruston aineenvaihduntaa, lisäksi se estää nivelvaurioissa erittyvien, rustoa hajottavien entsyymien toimintaa. Cartrophenilla on myös fibrinolyyttinen ja antikoagulanttivaikutus, mikä edistää nivelen alueen verenkiertoa. Cartrophen vaikuttaa myös anti-inflammatorisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti