perjantai 30. syyskuuta 2016

Doping

Doping tarkoittaa urheilusuoritusta parantavien kilpailusäännöissä kiellettyjen aineiden tai menetelmien käyttöä.

Jiinkin tallilla on kilpailevia hevosia. Ensimmäistä kertaa huomasin sen, kun ruokakaukaloiden puhdistukseen oli eri välineet lääkittävillä hevosilla. Toinen kerta oli, kun Piian ja Mikon hieno ravuri oli mein puolen vesarissa ja kysyin luvan antaa sille namin. Piia sanoi, että toki, jos siinä ei ole mitään dopingainetta. Tuijotin hämmentyneenä kädessäni olevaa hevoskaupasta ostettua yrttipohjaista hevosnamua, jonka piilotin äkkiä takaisin taskuuni ja hain ravurille ruisleivän kannikan.

Huh, luontaistuotteet mukaan lukien erilaiset yrtit saattavat sisältää kiellettyä ainetta esimerkiksi valeriaanayrttiä. Tietämättömyyttä luonteistuotteiden sisällöstä ei katsota lieventäväksi seikaksi doping-rikkomuksissa.



Hesari nosti mennä viikolla esiin hevosten dopingin. Ja asiaa on sivuttu seuraamassani Hevosurheilussa. Suomessa tehdään 1250 dopingtestiä hevosurheilussa. Ihmisnäytteistä poiketen B-näytettä ei oteta eikä säilytetä, joten näytteitä ei voida jälkikäteen varmentaa tai uusintatestata. Suomi eroaa tässä myös muista Pohjoismaista, joissa säännöt mahdollistavat näytteiden säilyttämisen ja avaamisen. Kuluvana vuona on Hippoksen ell Katja Hautalan mukaan kärynnyt vain yksi hevonen, jolla kyse oli ihmisilläkin käytettävästä yskänlääkkeestä.

Raviurheilussa dopingrikkomusasia on hankala, hevosia ajavat ammattikuskit kun harvemmin vastaavat hevosten valmennuksesta, ruokinnasta ja lääkinnästä. Menettääkö kuski elinkeinonsa, kun hevonen käryää alta. Dopinglöydöksissä selvitystä pyydetäänkin aina hevosen vastuuvalmentajalta. Asia ratkasitaan eläinurheilun antidopingtoimikunnassa.

Tällä hetkellä näytteistä tutkitaan maailmalla muun muassa kohonneita kobolttiarvoja, joilla pyritään kasvattamaan kilpahevosen punasolutuotantoa ja sitä kautta hapenottokykyä. Suomessa testi ei ole rutiinikäytössä, vaan kohteet valitaan vihjeiden perusteella.

Linkki Hippoksen valmisteluetteloon ja varoaikoihin

Suomen Ratsastajainliitto noudattaa Kansainvälisen Ratsastajainliiton FEIn kiellettyjen aineiden listaa, mutta Suomessa listaan lisätään vielä antibiootit.

Vastuu on aina ihmisellä, hevoset eivät douppaa. Vain terveellä hevosella saa kilpailla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti