tiistai 15. joulukuuta 2015

Pistä psyllium huuleen

Maanantai aamusta tullut viesti tallilta aamuruoan jälkeisistä mahanpuruista sai omistajansa tolaltaan. Istuin hermostuneena työpalavereissa ja pyytelin väliaikatietoja. Viestit rauhoittelivat ja kertoivat poikkeavan käytöksen olleen ohimenevää ja hevosen käyttäytyvän tarhassa normisti ja voivan silminnähden hyvin. Kaahasin kuitenkin heti kun pääsin töistä irtautumaan paikanpäälle, mutta tarhassa, hoitotoimissa ja liikutuksessa en huomannut Jiissa mitään poikkeavaa. Kaikki vatsaoireilut ja kipukohtaukset täytyy kuitenkin AINA ottaa vakavasti. Miten se menikään ähkyhevosten osalta se vanha sananlasku, älä anna ähkyisen odottaa toiseen auringonnousuun. Tänä aamuna tallilta tulikin viestiä, että ei mitään poikkeavaa havaittu tälle aamulle.

Mietittiin, että kyse voisi ahneen hevosen osalta olla ahmimisesta johtuvaa vatsakipuilua. Ahmii iltaruokansa, saa yöksi vielä lisää heinää, mutta ahmii senkin. Aamulla maha tyhjänä ahtaa heinänsä ja aamupalansa kamalaa kyytiä. Nyt heinähäkkiä ajateltiin tiivistää tiheämällä heinäverkolla, jos vähän tasaisi ruokailuaikaa. Samoin dieettitammojen päiväheinäverkkoja katoksissa ollaan tiivistämässä, jotta arvon rouvat eivät pääsisi syömään määräänsä enempää. Meilläkin tuossa mahassa voisi olla muutamakin sentti tiivistämisen varaa. Tallin hyviksi ja kestäväksi toimivat verkot tilataan peräti jenkeistä asti, kun kotimaisista ei yhtä hyviä ole löytynyt.

Toinen mitä pohdittiin on mahdollinen vatsaan päätynyt hiekka. Jiitä ei ole koskaan yllätetty syömästä hiekkaa, mutta superahneena se imuroi kaiken syötävän maasta, ja saanee samalla hiekkakuormaa. Nykyiset hiekkatarhat ovat vielä säästä johtuen olleet sulina koko syyskauden. Pientä kaulanvenyttelyä ja ylimääräistä haukotteluakin on nyt lopusyksystä hoitotoimissa esiintynyt, mikä voisi sekin kieliä vatsanpuruista. Niinpä suuntaan minäkin hevostarvikekauppaan ja alan miettimään kuinka saan psylliumin ahneelle, mutta valikoivalle hevoselleni alas.

Ja kolmas, mitä mietittiin on kiimaähky, jolla ei ole mitään tekemistä ähkyn kanssa, mutta aiheuttaa samankaltaisia kipuja ja oireita. Toisaalta kipuilu ajoittui niin suoraan ruoka-ajankohtaan, että enemmän veikkaan suolistoperäistä tilaa.

Arvailuja kerrakseen. Liikuttelen nyt tarvittaessa parikin kertaa päivässä, ja seuraillaan käytöstä, syömistä/juomista ja kakkakasoja tarkasti.

Psyllium -kuorijauhe on kasviperäinen kuituvalmiste, joka valmistetaan jänönratamon kuivatuista siemenistä.  Tuote pehmittää suolen sisältöä tekemällä geelimassan, joka kuljettaa hiekkaa pois suolesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti